3 recepti za brezgrešno božično razvajanje

3 recepti za brezgrešno božično razvajanje

8. 12. 2021 4 min. branja

Usklajevanje zdravega načina življenja in božiča včasih ni enostavno. Preizkusite naše 3 recepte za fit prigrizke, ki si jih lahko brez obžalovanja privoščite za praznike.

Predstavljamo vam 2 preizkušena nasveta za najbolj zdravi sladici in brezglutensko, brezlaktozno različico bananinega sendviča. Recepti so bili preizkušeni s strani članov ekipe Top4Fitness!

Božične datljeve kroglice

Avtor: Petra Stegemann, Customer Care Top4Fitness

Vánoční datlové kuličky

Datlji so prisotni v skoraj vsaki kuhinji ljubitelja fit in zdravega življenjskega sloga. Iz datljev lahko pripravite tudi nešteto različic domačih piškotov, še posebej primernih za fitnes aktivnosti. Preizkusite nasvet Petre za hrustljave kakavove kroglice.

Sestavine za kroglice:

  • 140 g datljev (namočenih v vročo vodo)
  • 100 g datljev
  • 30 g pekanovih orehov
  • 2 žlički kakavovega masla
  • 1 žlička mletega cimeta
  • 1/4 žličke muškatnega oreščka
  • 1/4 žličke mletih klinčkov
  • 1/8 žličke mletega ingverja
  • koščki temne čokolade

Sestavine za posip

  • 1 žlička mletega cimeta
  • 1 žlička kakava
  • 1 žlica rjavega trsnega sladkorja (lahko izpustite, vendar bo dodal prijetno hrustljavost)

Navodila:

V mešalniku sesekljajte mandlje in pekanove orehe. Dodajte odcejene, izkoščičene datlje, kakav in začimbe. Vse skupaj dobro premešajte in umešajte tako, da se masa lepo zlepi skupaj. Dodate lahko še sesekljano temno čokolado. Iz mase oblikujte približno 1,5 do 2 cm premera velike kroglice, ki jih povaljate v prahu iz cimeta, kakava in sladkorja. Kroglice so odličnega okusa in se dobro priležejo k božičnemu filmu.

Fitnes medenjaki

Avtor: Andrea Skolková, Brand Manager Top4Fitness

Vánoční zdravé perníčky

Mednjaki za božič res ne smejo manjkati. Ali veste, da jih lahko pripravite tudi v manj kalorični različici, pri kateri sploh ne boste okusili, da vsebujejo manj sladkorja?

Sestavine za medenjake:

  • 130 g moke (pirina ali ržena)
  • 15 g vanilijevih proteinov
  • 50 g zmletih kosmičev
  • 50 g mletih orehov
  • 1x jajce + 2x rumenjak (beljake lahko uporabite za glazuro)
  • 3 žličke medu (približno 105 g)
  • 1x pecilni prašek za medenjake (12 g)

Sestavine za glazuro

  • 2 beljaka
  • 4 žličke limoninega soka
  • alternativa: sladilo v prahu (ksilitol ipd.)

Navodila:

Zmešajte moko, proteine, zmlete ovsene kosmiče, mlete orehe, eno celo jajce, med in pecilni prašek in pripravite testo. Testo razvaljajte na približno 0,5 cm debeline. Iz testa izrežite medenjake in jih položite na pekač, obložen s papirjem za peko. Medenjake premažite še z rumenjakom in jih pecite 12 minut pri 185°C. Ohlajene medenjake okrasite z glazuro iz beljakov, limoninega soka in sladila.

Brezglutenski, brezlaktozni bananin kruh

Avtor: Linda Macáková, Marketing Executive Top4Fitness

Bezlepkový banánový chlebíček

Božično jutro brez božične torte zaradi intolerance na brezglutensko ali brezlaktozno hrano je lahko neprijetno. Naša Linda, ki je spretno premagala to težavo, za božič namesto božične torte pripravi preprost bananin kruh brez glutena in laktoze. Meram uporabljena v receptu, je skodelica, zato ne potrebujete niti kuhinjske tehtnice.

Sestavine za bananin kruh:

  • 3 banane
  • 1/3 skodelice kokosovega olje ali masla brez laktoze
  • 2 jajci
  • 1/3 skodelice medu ali javorjevega sirupa
  • 1 žlička ekstrakta vanilije (lahko nadomestite s ščepcem vanilijevega sladkorja)
  • 1+1/3 skodelice mandljeve moke
  • 1/3 skodelice ovsenih kosmičev
  • 1/3 skodelice tapiokine moke
  • 1 žlička cimeta
  • 1 žlička soli
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 2/3 skodelice narezanih orehov

Navodila:

V veliki skledi zmešajte kokosovo olje/maslo brez laktoze, med, jajca in vanilijo. Dodajte pretlačene banane. Nato mešanici dodajte vse suhe sestavine in mešajte dokler ne nastane testo. Na koncu v testo vmešajte oreščke/čokolado in ga položite v model, obložen s papirjem za peko. Kruh lahko okrasite z rezinami banan ali oreščki/čokoladnimi koščki. Pecite v pečici, ogreti na 180 °C, 50-55 minut. Bananin kruh je odličen kot samostojni prigrizek ali namazan z maslom brez laktoze.

Dober tek!