SUMMER SALE - Prihranite do 60 % na izbranih izdelkih KUPI ZDAJ
Kaj obleči za zimski trening

Kaj obleči za zimski trening

25. 1. 2022 4 min. branja

Ali veste, kaj obleči za zimski trening? Prava oprema v hladnih dneh vas lahko zaščiti pred poškodbami in celo izboljša kakovost treninga.

Zimski trening na prostem

Nizke temperature, suh zrak, mrak - ne podcenjujte zimskih razmer. Kot pravi pregovor, je bolje biti pripravljen kot presenečen in drgetajoč. Prava oblačila za zimski trening bodo poskrbela za:

UDOBJE MED CELOTNIM TRENINGOM
PREPREČITEV POŠKODB IN BOLEČIN V SKLEPIH
DA MRAZ NE BO PRIŠEL DO KOSTI

Naučite se, katera oblačila izbrati in kako jih kombinirati!

Gornji del telesa

Pri temperaturah okoli ničle upoštevajte zlato pravilo - SLOJI!

 • Osnovni sloj = funkcionalna majica z dolgimi rokavi = odvaja znoj in ohranja toploto.
 • Vmesni sloj = izberite športno majico, najbolje iz flisa, ki odvaja znoj in ohranja toploto, ne da bi se pregreli
 • Zgornji sloj = vetrovka ali nepremočljiva jakna - je lahka in zračna ter vas hkrati ščiti pred vetrom in dežjem

Spodnji del telesa

 • Dolge termo pajkice - termo pajkice se prilegajo kot ulite, odvajajo znoj, grejejo noge in hkrati omogočajo  koži, da diha in še izgledajo dobro. Idealna izbira! 
 • Športne nogavice ali dokolenke - ohranjajo vaše gležnje tople = izjemno pomembno! Pozabite na razgaljene gležnje in obujte športne nogavice. Tako boste preprečili morebitne poškodbe in nelagodje zaradi otrdelih kit.
 • Čevlji - čevlji se prilagodijo športu ali terenu, na katerem se gibljete. Pozimi je velika verjetnost poledice in mokrih tal, zato izberite tiste z debelejšim podplatom, ki ne bodo zdrsnili in vas izdali na ledu. Trail čevlji, na primer, so odlična izbira!

UnderArmour_moška_oblačila_zima

Spodnje perilo

Pajkice, jakne, majice ... vse smo že dorekli - nosite čipkaste hlačke ali najljubše boksarice na treningu? Običajno spodnje perilo ni primerno za fizično aktivnost. Ne le da žuli in povzroča modrice na koži, ampak tudi ne diha dovolj in ne odvaja znoja z intimnih mest, ki so zelo občutljiva na vlago. Aktivno spodnje perilo vam bo zagotovilo veliko več udobja, vas ne bo drgnilo in se vam bo prilegalo kot ulito.

Dodatki

Pozimi imajo dodatki veliko vlogo pri tem, kako se boste počutili med treningom in kako dobro boste  trenirali. Zato ne pozabite na te zimske pripomočke:

 • Kapa, trak - Skozi glavo uhaja veliko toplote in premražena ušesa niso prijetna, zato si omislite a naglavni trak ali kapo, da zaščitite ušesa in ohranite glavo toplo.
 • Grelnik vratu - Dihanje z razgaljenim vratom ni le neprijetno, ampak lahko povzroči tudi zdravstvene težave, kot sta prehlad ali občutek hladnega zraka v pljučih. Zato ne pozabite na grelnik vratu.
 • Rokavice -  vadba z zaledenelimi rokami ne gre. Pozimi dlani zaščitite z rokavicami, ki dihajo . Tudi če se z gibanjem ogrejete, jih ne slečite.  Okončine pri optimalni temperaturi zagotavljajo optimalno počutje celotnemu telesu. 
 • Naglavna svetilka - Naglavna svetilka - Suho vreme, mrak, tema in slabša vidljivost - tipične zimske razmere.  Zato s seboj vzemite naglavno svetilko in pazite na svojo varnost ter varnost drugih.

Športna oblačila Športni čevlji

Notranji zimski trening

Tudi pozimi morate nositi nekaj dodatnega za vadbo v fitnesu ali kakršen koli šport v notranjosti. S prihodom nižjih temperatur je telo bolj občutljivo, zato izberite te kose:

 • Majice in pajkice, moške pajkice s kratkimi hlačami - vsi veliki sklepi (ramena, kolena, boki) morajo biti topli
 • Mikica ali trenirka - za ogrevanje, preden telo doseže optimalno temperaturo + za raztezanje

UnderArmour_fitnes_oblečila

Ne pozabite se ogreti

Ne glede na to, ali trenirate zunaj ali v telovadnici, samo oblačila niso dovolj. Pred treningom je treba telo ustrezno ogreti, da se pripravi na vadbo. Kako to storiti?

 • Vsaj deset minut namenite ogrevanju in mobilizaciji vseh velikih sklepov - pred močnejšo, intenzivnejšo ali dinamično vadbo se morate počutiti udobno in ne smete čutiti omejenega gibalnega razpona sklepov.
 • Po treningu je idealno, da se sprehodite/tečete v počasnem tempu do svojega doma in nato v udobju svojega doma najmanj 5 minut namenite raztegovanju ali valjčkanju.
 • Čim prej se ogrejte in posušite - po treningu se oprhajte in hitro posušite! Prepoteno telo po vadbi je nagnjeno k prehladom.

Nasvete in namige o tem, katera oblačila izbrati za zimski trening, že poznate. Ustrezno se oblecite, ogrejte svoje telo in trdo delajte vse leto!

Ker je vadba veselje v teh izdelkih: