Do -70 % popusta Kupite zdaj
Kako se obleči za Spartan, dirko z ovirami?

Kako se obleči za Spartan, dirko z ovirami?

10. 4. 2022 5 min. branja

Kompleksna dirka Spartan združuje cross-country tek in različne vrste ovir. Preizkušala vas bo tako fizično kot psihično in je nepozabno doživetje. Kako se zanjo obleči in jo premagati z nasmehom na obrazu?

Spartan Race združuje različne zanimive elemente - uživali boste v teku po polju in v vodi, se plazili po blatu, plezali po vrveh, premagovali ovire, se gugali na opičjih drogovih ali celo metali kopje. Kako se morate opremiti? Skupaj podrobno analizirajmo 4 osnovne gradnike opreme:

 • Trail copati 
 • Funkcionalna oblačila
 • Spodnje perilo
 • Dodatki in oprema

1. Pravi copati so temelj

Pri Spartanu to velja še toliko bolj. Za tek po neravnem, hribovitem in spolzkem terenu potrebujete stabilno in vzdržljivo obutev, ki vas bo podpirala. Ne vzemite s sabo čevljev Gore-Tex, saj zadržujejo vodo v notranjosti, vi pa si zagotovo ne želite dodatne teže. Izberite lahke trail čevlje z oprijemom, po možnosti večjo številko, da bo vaše stopalo imelo dovolj prostora.

Trail tekaški copati

2. Oblačila za dirko

Časi, ko so bila najstarejša oblačila iz omare namenjena tekmi z ovirami, polni blata, so že zdavnaj minili. Ta oblačila so bila večinoma izdelana iz bombaža, ki je najmanj primeren material. Vedno bo odvisno od vremena, vendar so glavni poudarki oblačil za Spartan dirko na:

funkcionalnosti, zračnosti in udobju

Če sledite tej sveti trojici, ne morete zgrešiti. Združite kose, ki so elastični in bolj oprijeti- funkcionalno majico ali tank top, kratke hlače ali funkcionalne pajkice. Priljubljene so tudi tako imenovane kolesarske kratke hlače - oprijete in daljše hlače, ki preprečujejo trenje kože med stegni.

V hladnem vremenu oblecite lahko vetrovko ali funkcionalno majico z dolgimi rokavi pod majico s kratkimi rokavi. Ne skrbite, ne bo vas zeblo, saj se boste ogreli med tekom ali med počepi s sklecami, ki so kazen za neizpolnjen izziv. Tu velja "manj je več" - veliko plasti mokrih in bog ne daj bombažnih oblek bi naredilo več škode kot koristi.

Ženska tekaška oblačila Moška tekaška oblačila

Top4Fitness TIP: opremite se s posebno Craft Spartan kolekcijo za dirko, v kateri boste našli funkcionalna tekmovalna oblačila, trail tekmovalne copate ali udobne kose za vsakodnevno nošnjo.

Spartan_Race_finishline

3. Spodnje perilo

Zelo pomemben del oblačil, na katerega se velikokrat rado pozablja. V večini primerov vas nekaj sto metrov po startu čaka blato z vodo, zato je tek v mokrih oblačilih samoumeven.  Opremite se s funkcionalnim perilom (ne bombažnim!), ki ohranja svojo obliko tudi po premočenju in vas nikjer ne omejuje.

Pomembna pa je tudi pravilna izbira nogavic. Tako je tudi tukaj - brez bombaža! Izberite funkcionalne tekaške nogavice ali kompresijske nogavice, ki med tekom učinkovito absorbirajo udarce. Vendar bodite previdni, saj vsi tekači niso zadovoljni s kompresorji, zato priporočamo testiranje pred tekmo, med treningom.

Spodnje perilo

4. Dodatki in oprema

Ali imate pripravljene osnovne stvari, kot so tekaški copati, oblačila in spodnje perilo? Za vas imamo še opremo, ki jo boste cenili med tekom.

 • Nahrbtnik camelback - običajno so na progi na voljo okrepčila, na daljših progah (Super, Beast) pa je dobro vzeti s sabo nahrbtnik camelback.  S sabo boste imeli tako dovolj tekočine, lahko pa si vzamete tudi manjši prigrizek, da si napolnite zaloge energije.
 • Naglavni trak - enega super-Spartanskega s štartno številko sicer dobite, nekateri pa imajo pod njim raje klasični tekaški trak za boljše odvajanje znoja.
 • Rokavice - z njimi lahko premagujete ovire ali prenašate bremena. Najboljše so res ta poceni vrtnarske!
 • Kapa/sončna očala - pomembna zaščita pred soncem in vročino.

Tekaška oprema

Špartanski nasveti in triki

Kaj vam lahko še pomaga na dirki in na kaj morate biti pozorni? Preberite nasvete Spartanske ambasadorke Sabči @sabinaherainova:

 • Pazite na lase - bodeča žica in lasje niso najboljši prijatelji.  Zapnite jih v čop, da se ne zataknete!  Razpletanje je še dodatna ovira.
 • Ne eksperimentirajte - oblecite oblačila in obutev, ki ste jih predhodno preizkusili. Vsekakor ne obujte novih čevljev, ki ste jih pravkar kupili. Lahko se pojavijo mehurji, zaradi katerih je lahko tekma potem precej neprijetna.
 • Ostrižite si nohte na nogah - stopalo se po nekaj kilometrih začne raztezati v čevlju in ni hujšega, kot če vaši nohti udarjajo ob prst čevlja.  Še posebej med tekom!
 • Zapestni trak za uro - če nameravate meriti pretečene kilometre z uro, nanjo povlecite zapestni trak.  Tako se ne bo umazala z blatom ali opraskala.
 • Kontaktne leče - ne tvegajte razbitja očal. Raje izberite enodnevne kontaktne leče, da boste videli vsak kamen na tleh, uživali v čudovitih razgledih in se ne izgubili (da, tudi to se zgodi!).

Oblačila so že pripravljena, zato vam ne preostane drugega, kot da se začnete veseliti!  Spartan ni le tek z ovirami, temveč predvsem izjemno športno doživetje.  Pridite športat, doživite edinstveno vzdušje in se napolnite z energijo Spartanske skupnosti.  Vsakdo ga lahko odteče!  Prijavite se še danes in spoznajte pomen slogana: razumeli ga boste šele na cilju. AROO!

Kuba Šigut, osebni trener Fitnes klinika Znojmo
Soavtoicar: Sabina Herainová

Pripravite se na dirko z ovirami s Top4Fitness: