V katerih čevljih naj treniram?

Redno vadite ali šele začenjate? V vsakem primeru veste, da brez pravih čevljev ne gre. To je točka, kjer dobesedno vse "stoji ali pade" in zaradi napačnih čevljev je lahko trening precej neprijeten. Kateri so najboljši čevlji za varno in udobno vadbo?

V katerih čevljih naj treniram?

Ali redno obiskujete fitnes center ali telovadnico in tako vlagate v svoje zdravje? Odlično! Takšna naložba se vedno izplača. Ne pozabite poskrbeti za zdravje osnovnih stebrov - stopal in pravzaprav celotnih nog. S pravo obutvijo je vadba veliko lažja in prijetnejša, z napačno obutvijo pa je veliko bolj neprijetna.

Slaba obutev lahko povzroči ne le mehurje, žulje in nelagodje med treningom, temveč tudi stresne zlome, zvine gležnjev, poškodbe kolen, natege goleni ali ahilove vezi in druge nevšečnosti.

Preprečite slednje še pravočasno in trenirajte v kvalitetnih čevljih!

Kako naj bi izgledal dober čevelj za trening?

c

Vsak čevelj za trening mora izpolnjevati naslednja tri merila:

  • Trdnost in vzdržljivost - čevelj mora držati gleženj na mestu, zato mora biti močan tako na strani kot na območju pete. Najboljša izbira je čevelj z vezalkami, ki jih lahko po potrebi zategnete. 
  • Ustrezen podplat - podplat vašega čevlja za vadbo mora biti nedrseč in zelo prilagodljiv, da se lahko prilagodi vsem vašim gibom (npr. skokom, teku). 
  • Prava velikost in oblika - Bodite pozorni na izbiro velikosti. V specializirani trgovini izmerite svoje stopalo ali si naredite skico in določite velikost glede na dolžino vložka. Če imate katero od težav s stopali kot so ploska stopala ali vreznine, ne skrbite. Športni čevlji so na voljo tudi v modelih, ki se prilegajo vašemu stopalu, samo povprašajte pri prodajalcih.

Čevlje je treba pravilno preizkusiti. Če čevlje naročate preko e-trgovine, ne skrbite, saj jih lahko zamenjate, če vam ne ustrezajo. Če obiščete trgovino, se posvetujte s strokovnjakom-prodajalcem in nekaj minut hodite v čevljih, poskusite z njimi skočiti, narediti počep ali izpadni korak. Vsi gibi morajo biti udobni, čevelj ne sme nikjer pritiskati, hkrati pa v njem ne sme biti dodatnega prostora.

Katera je najboljša blagovna znamka čevljev za vadbo? Je ni. Obstaja tisoč oblik stopal, tisoč vrst čevljev in za vsakega se najde drugačen čevelj. Veliko je odvisno tudi od vaših osebnih preferenc.

Na trgu je nešteto modelov športnih čevljev, zato boste zagotovo našli par, ki vam bo všeč, hkrati pa bo izpolnil svojo funkcijo in zaščitil zdravje vaših stopal.

Vlaganje v obutev se izplača

c

Kakovostni čevlji za trening so dražji, vendar je zanje vredno odšteti več, da ne bi kasneje imeli težav z gibalnim aparatom ali pa morali vsakih šest mesecev kupovati nove, ker so stari raztrgani ali celo razpadli.

V katerih čevljih ne smete vaditi

Čevlji za prosti čas. Čevlji za prosti čas so namenjeni zmerni hoji po mestu. Niso ojačani in oblazinjeni. Zagotovo si lahko predstavljate, da vas lahko izvajanje sklec ali skakanje po škatli v takšnih čevljih stane gležnjev, kolen ali zloma kosti stopala. 

Tekaški copati. To je nekoliko boljša izbira, ki pa žal še vedno ni povsem primerna. Tekaški copati so, kot pove že ime, posebej prilagojeni za tek. Imajo drugače elastičen podplat, nudijo drugačno podporo in niso ojačani na mestih, na katerih so ojačani čevlji za vadbo. Njihov podplat lahko povzroči zdrs med vadbo v telovadnici. Poleg tega se tekaški copati kupujejo nekoliko večji (zaradi prostora pred prsti), kar je pri vadbenih čevljih nezaželjeno.

Želite izbrati prave čevlje za trening?

Čevlji za intenzivno vadbo (cross trening, krožni trening, HIIT)

Ali trdo delate na treningih? Skačete, tečete, plezate, dvigujete uteži...? Potrebujete čevelj, ki vam nudi visoko podporo, je stabilen in hkrati prilagodljiv?  z rahlo dvignjeno peto. Nike Metcon ali Reebok Nano vam bosta nudila to razkošje.

Nike Metcon

Čevlji za manj intenzivno vadbo (vadba z utežmi, oprema za ravnotežje, zdrav hrbet...)

b

Obiskujete skupinske ure v telovadnici ali vadite na napravah in potrebujete udoben čevelj, ki zagotavlja srednjo podporo, je lahek in skoraj ne veste, da ga nosite? Nike SuperRep GO, Nike React Metcon, Under Armour HOVR Rise 2 in drugi odlični kosi, ki jih najdete v članku Top 12 Workout Shoes, imajo takšne lastnosti. Če v telovadnici dvigujete uteži, posezite po športnih copatah Nike Air Max Alpha Savage.

Obiskujete skupinske ure v telovadnici ali vadite na napravah in potrebujete udoben čevelj, ki zagotavlja srednjo podporo, je lahek in skoraj ne veste, da ga imate obutega? Nike SuperRep GO, Nike React Metcon, Under Armour HOVR Rise 2 in drugi odlični modeli imajo takšne lastnosti. Če v telovadnici dvigujete uteži, posezite po športnih copatih Nike Air Max Alpha Savage.

Čevlji za dvigovanje uteži

e

Ali veliko dvigujete uteži, delate počepe ali mrtve dvige? Imate radi trening moči? Potem boste cenili zelo trpežen čevelj z dvignjeno peto, ki vas bo podpiral pri vseh gibih, poskrbel za udobnejši vsak dvig in vam pomagal premikati svoje meje. 

Čevlji za jogo in pilates

Izvajate eno od teh počasnejših vadb in iščete zračen in udoben čevelj? Poskusite trenirati z bosimi nogami! Za sprostitvene vaje to ni pomembno, nasprotno, brez čevljev gre za povsem drugačno vadbo. V primeru, da imate težave z lokom, so lahko vaje z bosimi nogami še posebej koristne za vas.


adipower Weightlifting III
adidas
Trajnostno
adipower Weightlifting III
adidas
Trajnostno
ROMALEOS 4
nike
ROMALEOS 4
nike
Under Armour Reign Lifter
underarmour
Romaleos 4
nike
UA Reign Lifter
underarmour
Lifter
TYR
Zoom Metcon Turbo 2 Men s Training Shoes
nike
M ZOOM METCON TURBO 2
nike
METCON 8 AMP
nike
METCON 8 AMP
nike
LEGACY LIFTER III
reebok
CXT1-trainer
TYR
CXT1-trainer
TYR
Zoom SuperRep 4 Next Nature Women’s HIIT Class Shoes
nike
Trajnostno
Metcon 8
nike
M METCON 8 FLYEASE
nike
Under Armour UA W TriBase Reign 5
underarmour
Metcon 8 Women s Training Shoes
nike
METCON 9
nike
NANO X1 TR ADVENTURE
reebok
Savaleos
nike
Savaleos
nike
METCON 8
nike
Romaleos 4
nike
INOV-8 F-LITE ALPHA G 300 W
inov-8
Romaleos 4 SE Weightlifting Shoe
nike
Savaleos
nike
adipower Weightlift III
adidas
Trajnostno
adipower Weightlift III
adidas
Trajnostno
Lifter
TYR
Novo
adipower Weightlifting III
adidas
Trajnostno
ROMALEOS 4 SE
nike
Lifter L-1
TYR
Lifter
TYR
Nazaj
Naprej